22 May 2011

Kacang Botor


Zaman sekarang ni memang susah nak dapatkan makanan ulam-ulaman ni. Kalau ada pun kat Pasar Tani ataupun kat kampung. Sedangkan kita tahu bahawa ulaman ni punya khasiat yang tinggi. Pada post kali ni mari kita bercerita tentang kacang botor.


Kacang botor, kacang botol,kacang kelisa, kacang sirek adalah satu tumbuhan yang rupa-rupanya berasal dari Papua New Guinea. Camna dia boleh sampai kat sini itu taklah dapat dipastikan samada melalui jalan laut atau jalan darat.


Lenggainya yang muda boleh dimakan atau dijadikan sayur dan boleh dipetik selepas 2-3 bulan selepas penanaman. Rasanya seperti pucuk asparagus jadi takyahlah nak susah-susah cari asparagus. Bunganya pula sering digunakan sebagai bahan pewarna untuk beras dan pastri. Daun mudanya boleh dimasak sebagai sayur dan rasanya macam daun bayam. Akarnya pula mempunyai perisa seperti kacang yang kaya dengan protin berbanding ubi kentang. Kacang botor juga kaya dengan vitamin A dan sangat tinggi kandungan protinnya.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

PAWANG MODEN Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha