Zaman sekarang ni memang susah nak dapatkan makanan ulam-ulaman ni. Kalau ada pun kat Pasar Tani ataupun kat kampung. Sedangkan kita tahu bahawa ulaman ni punya khasiat yang tinggi. Pada post kali ni mari kita bercerita tentang kacang botor.
Kacang botor, kacang botol,kacang kelisa, kacang sirek adalah satu tumbuhan yang rupa-rupanya berasal dari Papua New Guinea. Camna dia boleh sampai kat sini itu taklah dapat dipastikan samada melalui jalan laut atau jalan darat.
Lenggainya yang muda boleh dimakan atau dijadikan sayur dan boleh dipetik selepas 2-3 bulan selepas penanaman. Rasanya seperti pucuk asparagus jadi takyahlah nak susah-susah cari asparagus. Bunganya pula sering digunakan sebagai bahan pewarna untuk beras dan pastri. Daun mudanya boleh dimasak sebagai sayur dan rasanya macam daun bayam. Akarnya pula mempunyai perisa seperti kacang yang kaya dengan protin berbanding ubi kentang. Kacang botor juga kaya dengan vitamin A dan sangat tinggi kandungan protinnya.
You are Here: Home > Kacang Botor
22 May 2011
Kacang Botor
Labels: kacang botor
0 comments:
Post a Comment