20 May 2011

Jadual Makanan Yang Mengandungi Vitamin A



Vitamin A dalam makanan yang berasal dari haiwan ini diserap dengan baik dan digunakan secara cekap oleh tubuh. Vitamin A dalam makanan yang berasal dari tanaman tidak diserap dengan baik sepertimana sumber haiwan Jadual vitamin A. 1 dan 2 menunjukkan banyak sumber vitamin A dan provitamin A karotenoid [ 18 ].


Jadual 1: sumber haiwan Terpilih vitamin A [ 18 ]

MakananVitamin A (IU) *% DV **
Hati, daging lembu, dimasak, 3 auns27,185545
Hati, ayam, dimasak, 3 auns12,325245
Susu, forfitied skim, 1 cawan50010
Keju, cheddar, 1 auns2846
Susu (lemak 3,25%), 1 cawan2495
Pengganti telur, ¼ cawan2265


Jadual 2: sumber tanaman Terpilih vitamin A (dari beta-karoten) [ 18 ]

MakananVitamin A (IU) *% DV **
Wortel jus, tin, ½ cawan22,567450
Wortel, rebus, iris ½ cawan13,418270
Bayam, beku, rebus, ½ cawan11,458230
Kale, beku, rebus, ½ cawan9,558190
Wortel, mentah 1 (7 ½ inci)8,666175
sup sayur tin, siap diproses, 1 cawan5,820115
Melon, 1 cawan 5,411110
Bayam, mentah, 1 cawan2,81355
Aprikot dengan kulit,  ½ cawan2,06340
Nektar aprikot, ½ cawan1,65135
Papaya, 1 cawan 1,53230
Mangga, 1 cawan diiris1,26225
Oatmeal, instant disiapkan dengan air, 1 cawan1,25225
Kacang polong, beku, rebus, ½ cawan1,05020
Jus tomato, dalam tin, 6 auns81915
Persik, tin, bungkusan jus, bahagian ½ cawan atau hirisan47310
Peach, 1 medium3196
Pepper, manis, merah, mentah, 1 cincin (3 inci diameter oleh ¼ inci tebal)3136

* IU = International Unit
** DV = Daily Value . Dvs adalah nombor rujukan berdasarkan AKG (RDAS). Ianya dibangunkan untuk membantu pelanggan menentukan apakah suatu makanan mengandungi banyak atau sedikit dari zat. VD untuk vitamin A adalah 5.000 IU. Kebanyakan label makanan tidak menyenaraikan kadar vitamin A. DV peratus (% DV)  dalam jadual di atas menunjukkan peratusan DV disediakan dalam satu hidangan. Sebuah makanan menyediakan 5% atau kurang dari DV adalah sumber rendah, sementara makanan yang menyediakan 10% hingga 19% dari DV adalah sumber yang baik. Sebuah makanan yang menyediakan 20% atau lebih dari DV adalah zat yang tinggi. Penting untuk diingat bahawa makanan yang memberikan peratusan lebih rendah daripada DV juga menyumbang terhadap diet sihat. Untuk makanan tidak disenaraikan dalam jadual ini, lihat Jabatan Pertanian AS's Web site Database Gizi:http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl 

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

PAWANG MODEN Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha