18 July 2012

Virus HPV (Ketuat kemaluan)Virus HPV (Ketuat kemaluan) 
Kebanyakan maklumat mengenai virus HPV (papillomavirus manusia) tertumpu ke atas wanita, kerana virus itu meningkatkan risiko mereka mendapat kanser serviks. Tetapi virus HPV pada lelaki juga boleh menyebabkan masalah kesihatan. Jadi adalah penting bagi lelaki untuk memahami bagaimana untuk mengurangkan risiko jangkitan HPV.

Ia boleh meningkatkan risiko mendapat kanser alat kelamin seorang lelaki, walaupun kanser ini tidak biasa. HPV juga boleh menyebabkan kutil kelamin lelaki, sama seperti pada wanita.

Lebih separuh daripada lelaki yang aktif secara seksual di Amerika Syarikat akan mendapat HPV pada masa dalam hidup mereka. Selalunya, seorang lelaki akan membersihkan virus itu sendiri, dengan tidak ada masalah kesihatan.

Risiko Virus HPV Pada Lelaki

Terdapat kira-kira 30 jenis HPV dikaitkan dengan kanser alat kelamin boleh membawa kepada kanser dubur atau zakar lelaki. Kedua-dua jenis kanser ini jarang berlaku. Pada mereka yang mempunyai sistem imun yang sihat, ianya jarang berlaku. Kira-kira 1530 orang-orang di Amerika Syarikat telah didiagnosis dengan kanser zakar pada tahun 2006, menurut American Cancer Society. Kira-kira 1910 lelaki mendapat diagnosis kanser dubur.

Risiko kanser dubur adalah kira-kira 17 kali ganda lebih tinggi dalam lelaki gay dan biseksual yang aktif secara seksual daripada lelaki yang mengadakan seks hanya dengan wanita. Lelaki yang mempunyai HIV (human immunodeficiency virus) juga berisiko tinggi mendapat kanser ini.

Jenis virus HPV yang lain jarang menyebabkan kanser di kalangan lelaki, tetapi mereka katakan itu akan menyebabkan genital warts. Pada satu titik yang diberikan dalam masa, kira-kira 1% daripada lelaki yang aktif secara seksual di Amerika Syarikat akan mempunyai genital warts.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

PAWANG MODEN Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha