20 November 2011

Herba - Alfalfa


Alfalfa, yang adalah herba saka, mempunyai senarai panjang kegunaan pemakanan dan ubat-ubatan dan penyelidikan telah membuktikan bahawa Alfalfa menurunkan paras darah kolesterol dan glukosa. Ramai mengambil makanan tambahan Alfalfa dan telah terbukti selamat kecuali dalam peratusan kecil di mana ia menghasilkan lupus seperti gejala. Dalam benih dan pucuk-Alfalfa, asid amino L-canavanine hadir dan inilah yang difikirkan menyebabkan tindak balas ini. Walau bagaimanapun, ini tidak hadir dalam daun Alfalfa.


Sejak abad keenam orang-orang Cina telah menggunakan Alfalfa untuk melegakan pengekalan cecair dan bengkak. Orang-orang Arab yang pertama untuk mencari Alfalfa dan mereka menamakannya "bapa segala makanan." Daun  Alfalfa amat kaya dengan mineral dan nutrien, termasuk kalium, kalsium, magnesium, dan karotene. Orang-orang Arab mula-mula diberi makan kepada kuda mereka kerana mereka percaya Alfalfa yang membuatkan mereka pantas dan perkasa. Alfalfa lebih dikenali sebagai tanaman haiwan selama lebih seribu tahun, tetapi juga digunakan sebagai perubatan herba.


Alfalfa adalah diuretik yang baik dan juga julap yang baik. Ia juga berfungsi dengan baik untuk jangkitan saluran kencing, dan buah pinggang, pundi kencing dan gangguan prostrate. Penemuan terbaru dan terhebat Alfalfa faedah yang mungkin mengadakan peruntukan untuk merendahkan kolesterol kerana terdapat ejen tertentu dalam Alfalfa yang berpegang kepada kolesterol yang menghalangnya daripada baki dalam aliran darah. Di samping itu, ia juga boleh mempunyai keupayaan untuk menurunkan tahap gula dalam darah.


Apabila bercakap tentang  Alfalfa, ia adalah sesuatu yang ramai orang boleh menikmati dalam masakan mereka. Ia adalah baik untuk dijadikan  salad dan sesetengah orang makan sebagai sayur-sayuran. Ramai orang mendakwa bahawa makan Alfalfa adalah sebahagian dari pemakanan sihat. Selain daripada rumput gandum dan alga, Alfalfa mempunyai nilai yang tinggi dalam pemakanan. Ia adalah tinggi dalam serat, vitamin, mineral, dan mempunyai semua enzim pencernaan yang dikehendaki.


Bagi mereka yang kali pertama memakan Alfalfa anda berkemungkinan tidak akan suka rasanya, ia mungkin berasa seperti ia membakar hujung lidah anda. Walau bagaimanapun, ini adalah rasa pada mula sahaja tetapi jika anda sudah membiasakan lidah anda dengannya anda akan anda akan mendapati bahawa selera anda untuk makanan yang lebih berat akan berkurangan.


Alfalfa juga sangat baik untuk mengurangkan demam dan sangat baik untuk darah. Ia mengandungi fluorida semula jadi dan mencegah kerosakan gigi. Alfalfa juga boleh dijadikan teh kerana apabila Alfalfa direndam di dalam air panas ia merupakan sumber nitrogen. Teh ini tidak hanya dibuat untuk kegunaan manusia kerana orang-orang yang menanam pokok Irises dan Delphiniums memang suka teh Alfalfa kerana ianya dapat mempercepatkan pertumbuhan pokok apabila digunakan sebagai semburan foliar. 


Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

PAWANG MODEN Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha