13 August 2011

Adakah anda ingin membuat tidur anda lebih menyegarkan dan menjadi lebih produktif dan kreatif di siang hari?


Adakah anda ingin membuat tidur anda lebih menyegarkan dan menjadi lebih produktif dan kreatif di siang hari?  Tiada masalah! Anda berada di tempat yang betul untuk belajar.

Post saya kali ini akan mengajar asas-asas memperbaiki tidur menggunakan teknik dibawah ini akan membuatkan tidur anda lebih berkualiti dan menyeronokkan dan akan meningkatkan tenaga dan kualiti kehidupan anda esok hari.

Mari kita bermula!

Perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah meningkatkan gaya hidup anda. Kebanyakkan dari anda mungkin telah mejalani gaya hidup yang sihat, oleh itu saya hanya akan memberikan nota ringkas disini untuk orang-orang yang selain dari anda. Pada dasarnya anda sudah tahu apa yang perlu anda lakukan.

Langkah-langkah yang perlu diambil:

Memperbaiki diet anda : Jangan makan terlalu banyak makanan yang diproses. Makan lebih makanan semulajadi. Belajar masak makanan anda sendiri dan ucapkan selamat tinggal kepada makanan segera.

Senaman : Lakukan senaman seberapa kerap yang mungkin. Join gimnasium, berenang ataupun berjoging. Buatlah aktiviti yang menyeronokkan seperti tarian ke. Perkara paling mudah yang anda boleh lakukan ialah berjalan. Berjalan selama 30 minit setiap hari dengan menikmati alam yang indah akan banyak membantu. Ini sering diabaikan. Jadi fikirkanlah jika anda setiap hari berhadapan dengan kerja yang menimbun didepan pc anda tidak banyak pergerakan yang anda boleh lakukan.

Cahaya: Bilik tidur anda haruslah gelap. Anda akan dapat tidur dengan lebih nyenyak jika bilik tidur anda gelap.

Bunyi : Ini memberi kesan mirip seperti cahaya. Dunia moden sekarang dipenuhi dengan bunyi yang mengganggu tidur kita.  Lebih baik jauhkan dari bunyi bising seperti bunyi kenderaan dijalan raya, bunyi orang bercakap-cakap dll. Persekitaran tidur yang ideal anda harus tenang dan bangkitkan dengan bunyian lembut dan semulajadi.

Tempat tidur : Gunakan tempat tidur anda hanya untuk tidur. Ini membentuk satu gambaran yang jelas dalam otak kita. Badan anda akan mengaitkan berbaring diatas katil dengan tidur. Jika anda menonton tv, makan atau bekerja ditempat tidur anda, ia akan mengaburkan gambaran itu.

Jika anda menghabiskan masa anda seperti kebanyakkan orang, anda tidak mempunyai tempoh peralihan. Kebanyakkan kita pergi terus dari komputer riba kita ke katil. Kita sering bekerja hingga larut malam dan akan berhenti apabila kita hendak tidur dan terus tidur.

Langkah yang perlu diambil:

Had pendedahan kepada skrin: Anda harus menetapkan masa terdedah kepada skrin. Pukul 10 atau 11 malam adalah waktu terakhir anda terdedah kepada skrin. Berhenti menggunakan apa-apa yang mempunyai skrin ( TV, handphone) selepas masa itu.

Rehatkan badan anda: Selepas anda menutup skrin, anda perlu melakukan sesuatu yang merehatkan untuk anda keluar daripada tekanan dan kebimbangan kerja harian anda.

Ini adalah beberapa idea-idea umum apa yang perlu anda lakukan sebagai rutin sebelum tidur. Tiada perkara-perkara di sini adalah wajib. Mencuba pelbagai aktiviti yang berbeza dan mengetahui apa yang paling sesuai untuk anda.


Jika anda melakukan semuanya dengan betul, anda perlu pergi tidur dalam persekitaran yang mesra tidur. Anda harus santai dan tenang, menjauhkan dari kerja anda. Anda diharapkan makan makanan yang sihat dan berkhasiat pada siang hari dan melakukan beberapa senaman ringan, jadi anda harus berasa sangat baik.
Jika syarat-syarat yang betul, anda boleh tertidur dalam masa 15 hingga 20 minit. Tetapi kadang-kadang ia tidak berfungsi. Kadang-kadang anda masih mempunyai banyak perkara yang terlintas di fikiran anda. Anda risau, teruja atau tidak atas sebab-sebab tertentu, anda tidak boleh tidur.

Terdapat dua perkara yang boleh anda lakukan dalam situasi ini:

1)  Berjalan-jalan lain atau membaca buku. Berjaga (tidak menjadi terlalu aktif) sehingga anda mengantuk. Kemudian kembali tidur.
2) Gunakan Teknik Senarai tidur dengan cepat. Apakah Teknik Senarai? Ia adalah satu teknik yang amat berkuasa Saya telah mencipta yang akan membuat anda tertidur dengan cepat. Berikut adalah bagaimana ia berfungsi:


Memikirkan topik seperti binatang, buku, filem, tokoh-tokoh sejarah dan melalui abjad dan nama satu perkara bagi setiap huruf. Jika anda sampai Z, kembali ke langkah pertama dan memilih topik baru.
Jadi minda anda akan pergi "A antelop ..., B ... beruang, C ... cicak, D ... hmmm, haiwan dengan D? ... Hmmm dolphin? yeah, dolphin, E ... "
Anda akan mendapat idea. Anda akan segera tertidur. Lakukan ini beberapa kali dan kemudian cuba di siang hari. Anda akan kagum bagaimana lebih cepat minda anda bekerja apabila anda berjaga.

Teknik ini adalah sangat berharga dan merupakan salah satu cara terbaik yang saya tahu. Huruf-huruf A hingga F-mungkin mudah, tetapi apabila anda sampai seperti huruf J dan mula berfikir tentang perkara-perkara yang bermula dengan J, fikiran anda akan menggulung sangat cepat dan anda akan tidur dalam masa yang singkat. Semoga anda mendapat ZZZZZZZZZZZ yang berkualiti.
Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

PAWANG MODEN Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha