12 November 2012

Tengok Kaki La....


Nak tahu cara mudah untuk tahu tahap kesihatan anda? Tengok kaki la....

Anda boleh mengesan segala-galanya dari kencing manis hingga ke kekurangan vitamin hanya dengan memeriksa kaki.

Pada kaki mengandungi suku tulang badan, dan setiap kaki juga mempunyai 33 sendi; 100 tendon, otot, dan ligamen; dan banyak saraf dan saluran darah yang menghubungkan semua kepada jantung, tulang belakang, dan otak.

Masalah kaki yang tidak dapat diselesaikan boleh membawa kesan yang tidak dijangka. Sakit yang tidak dirawat sering menyebabkan seseorang untuk kurang bergerak dan mendapat berat badan atau beralih keseimbangan dalam cara yang luar biasa, meningkatkan peluang jatuh dan patah tulang.

Jadi bila kaki memberikan anda tanda-tanda ini maka itu tandanya ada yang tak kena.

Kaki atau jari kaki tidak berbulu

Aliran darah yang lemah, biasanya disebabkan oleh penyakit vaskular, boleh membuat rambut hilang dari kaki. Apabila jantung hilang keupayaan untuk mengepam darah yang mencukupi untuk kaki kerana arteriosklerosis (dikenali sebagai pengerasan arteri), badan mempunyai untuk mengutamakan penggunaannya.

Kuku kaki dengan sedikit tenggelam, lekuk berbentuk sudu

Anemia (kekurangan zat besi) sering muncul sebagai bentuk yang luar biasa, cekung atau spoonlike ke kuku jari kaki ', terutama dalam kes-kes yang sederhana hingga teruk. Ia disebabkan oleh tidak mempunyai cukup hemoglobin, protein yang kaya dengan besi dalam sel darah yang mengangkut oksigen. Pendarahan dalaman (seperti ulser) atau haid boleh mencetuskan anemia.

Kerap kekejangan kaki 

Menikam secara tiba-tiba - pada dasarnya, penguncupan keras otot - boleh dicetuskan oleh keadaan sekejap seperti senaman atau dehidrasi. Tetapi jika ia berlaku kerap, diet anda mungkin kekurangan kalsium yang mencukupi, kalium, atau magnesium. Wanita hamil pada trimester ketiga terutamanya terdedah kerana isipadu darah meningkat dan mengurangkan peredaran darah ke kaki.

Kudis yang tidak sembuh pada bahagian bawah kaki

Ini adalah petunjuk utama diabetes. Tinggi tahap glukosa darah membawa kepada kerosakan saraf di kaki - yang bermaksud bahawa scrapes kecil, luka, atau kegatalan yang disebabkan oleh tekanan atau geseran sering tidak diendahkan, terutamanya oleh seseorang yang tidak sedar dia mempunyai penyakit. Jika tidak dirawat, ulser ini boleh membawa kepada jangkitan, malah pemotongan.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

PAWANG MODEN Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha